Rada školy

  • Požehnaný veľkonočný čas

  • Marec 2024

    Čo sme zažili v mesiaci marec, si môžete prečítať v novom čísle Bernoláckeho mesačníka.

    Bernolácky mesačník marec.pdf

  • Matematika bez hraníc

    V stredu 26. 3. 2024 sa uskutočnila v celej našej krajine súťaž Matematický klokan. Je to najväčšia medzinárodná matematická súťaž určená žiakom základných a stredných škôl. Každoročne sa do nej zapája vyše 6 miliónov žiakov na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy. Na riešenie úloh nepotrebujeme poznať kopec poučiek, skôr treba zapnúť zdravý sedliacky rozum. Sme radi, že aj my patríme medzi 74 000 odvážlivcov zo Slovenska, ktorí sa zapojili do jej riešenia.

  • Zápis do 1. ročníka

    Tešíme sa na Vás!

  • OLIVER! - MUZIKÁL V DIVADLE NA NOVEJ SCÉNE V BRATISLAVE 18.5.2024

    Pozdravujeme vás, s turisticko-poznávacím krúžkom pripravujeme na sobotu 18.5. výlet do Bratislavy do divadla Nová Scéna na rodinný muzikál OLIVER! na motívy slávneho románu Ch. Dickensa Oliver Twist. Predstavenie je vhodné od 8 rokov.Predstavenie začina o 17:00. Od školy by sme odchádzali objednaným autobusom okolo 13:00 hodiny. Ku škole by sme sa vráili okolo 23:00. 

    Je možné si kúpiť vstupenky v sume 33€ (miesto je na balkóne) alebo 43€.Je možné si uplatniť rôzne druhy zliav:

    - detská vstupenka - 50% zľava - na 1 dospelého v plnej sume môžeme kúpiť maximalne 3 deti s 50%-nou zľavou, (cena lístka: 21,50€ alebo 16,50),

    - senior nad 62 rokov - 30% zľava (cena lístka: 30,10€ alebo 23,10€)

    - ZŤP - 40% zľava (cena lístka: 25,80€ alebo 19,80€)

    - ZŤPS - 40% zľava - pre držiteľa karty aj sprevádajúcu osobu, (cena lístka: 25,80€ alebo 19,80€)

    - ITIC, ISIC, EURO 26 - 30% zľava - pri uplatnení tejto zľavy môžete byť na balkóne, (cena lístka: 23,10€).

    CENA ZA DOPRAVU OBJEDNANÝM AUTOBUSOM BY BOLA 20€.

    Dnes do 20:00 je potrebné sa záväzne prihlásiť prostredníctvom EDUPAGE. Do správy mi napíšte o aké druhy lístkov máte záujem: dole(43€), na balkóne(33€), s akou zľavou (detská vstupenka, senior, ZŤP, ZŤPS, ITIC, ISIC alebo EURO 26).

    Pri každom druhu mi uveďte počet. Dnes spúšťajú predaj vstupeniek. Nie je možné ich rezervovať. Ak nás bude dostatočné množstvo do autobusu, lístky kúpim dnes večer online.

    Peniaze mi pošlete na číslo účet, ktoré vám pošlem alebo prinesiete osobne budúci týždeň.

    Tento mesiac mi stačí zaplatiť vstupenky a budúci mesiac mi zaplatíte autobus.

    Ak nám to vyjde, budeme veľmi radi.

    Prajem vám pekný víkend ;-).

    p.uč.Majka Šmehýlová

  • Dekanátne kolo Biblickej olympiády

    Štvrtok, 21.3.2024, bol výnimočný tým, že naša škola prvýkrát hostila dekanátne kolo Biblickej olympiády. V priestoroch JM centra sme privítali zástupcov 3 stredných škôl z nášho dekanátu – Bilingválne gymnázium Milana Hodžu zo Sučian, Gymnázium Viliama Paulinyho – Tótha a Strednú priemyselnú školu technickú. Tie medzi sebou súťažili o postup do diecézneho kola súťaže v 2. kategórii – stredné školy. V 1. kategórii – 2. stupeň ZŠ, sme síce v rámci dekanátu súťažili ako jediní, postup sme však istý nemali. Podmienkou bolo nazbierať aspoň 38 bodov zo 62. Našimi 3 horúcimi želiezkami v ohni bolo neohrozené trio z 9.B – Miška Kapustová, Jakub Olejár a Viki Sochuľáková. Súťažný deň sme začali svätou omšou v školskej kaplnke blahoslavenej sestry Zdenky, kde žiakov aj učiteľov privítal školský pán dekan Pavol Pečko, ktorý im zaželal, aby čítali a žili živé Božie slovo každý deň a tiež veľa úspechov v súťaži. Dekanátne kolo súťaže pozostávalo z 5 častí, v ktorých mali žiaci preukázať svoje vedomosti v rôznych oblastiach poznávania Svätého písma, napr. citáty biblických osôb, posolstvo biblického textu či identifikácia biblických výjavov na obrazoch. Naši deviataci sa blysli skutočne vysokou úrovňou znalostí textov biblických kníh Genezis, Žalmy, Daniel a Evanjelium podľa Jána a suverénnym spôsobom sa so ziskom 56 bodov kvalifikovali do diecézneho kola, ktoré sa uskutoční v utorok 16.4.2024 v Žiline. Spomedzi stredných škôl do diecézneho kola podobne jednoznačne postúpili gymnazisti zo Sučian, ktorí získali 50 bodov z 59. Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť a spoluprácu pri organizácii, víťazom srdečne blahoželáme a vyprosujeme im v modlitbách veľa chuti do ďalšieho štúdia Biblie a pokračovanie úspešného ťaženia v našom krajskom meste.

  • Oznam o riaditeľskom voľne

    Riaditeľka KZŠ s MŠ A. Bernoláka v Martine v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) § 150, ods. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z., o podrobnostiach a organizácií školského roka na ZŠ 

     

    udeľuje

    dňa 3. 4. 2024

    riaditeľské voľno

    žiakom základnej školy a deťom materskej školy

    z dôvodu konania metodického dňa učiteľov.

     

    Zároveň oznamujem, že výchovno-vzdelávací proces sa začne 4. apríla 2024.

    Ďakujeme za pochopenie.

                                                   Mgr. Danka Kubičková, riaditeľka školy

     

  • Deň otvorených dverí

    Milí priatelia školy, pripomíname, že na Deň otvorených dverí je potrebné sa prihlásiť. Túto možnosť máte do štvrtka 21.3.2024 do 14.00 hod.

  • POZVÁNKA NA BURZU KNÍH

    Každý z nás vie, že mesiac marec je venovaný knihám. Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci.

    Práve preto sme sa rozhodli usporiadať Burzu kníh. Táto burza sa bude konať pred Veľkonočnými prázdninami a to 25., 26. a  27.3. v sále CVČ po skončení vyučovania v čase od 13:30 – do 16:00.

     

    Čo to vlastne burza kníh je? Na burze kníh si môže vášnivý čitateľ kúpiť knihu pre seba alebo ako darček blízkej osobe. Okrem kníh si môže kúpiť záložku do knihy za symbolickú cenu. Zároveň môže knihy do burzy priniesť.

    Podmienky prinesených kníh:

    1. V knihe nesmie chýbať žiadna strana.
    2. Kniha nesmie byť poškodená (potrhaná, popísaná).
    3. Do knihy vlož papierik s menom, priezviskom, triedou a cenou (maximálna cena 3€, nové a hodnotné publikácie maximálna cena 6€).

    Knihy môžete nosiť do CVČ každý pracovný deň v čase od 10:00 – do 12:00 a od 13:00 - do 15:00 najneskôr do 22.3.

    Výťažok z predaja bude použitý na kúpu nových kníh do knižníc v škole a taktiež na kúpu spoločenských hier do oddychových kútikov na I. a II. stupni.

     

    Srdečne Vás pozývame ponoriť sa do sveta kníh a nájsť si tú pravú knihu.

     

    Tešíme sa na Vás :)   

  • DIVOKÉ SRDCE AFRIKY

    Tanzánia - divoké srdce Afriky je siedmy diel vzdelávacieho projektu Svet okolo nás. Do rozľahlej a nádhernej divočiny či kolísky ľudstva žiakov ôsmeho a deviateho ročníka zaviedli svojim filmom a rozprávaním cestovatelia Ivan a Martin.

    Tanzánia - krajina, kde je chudoba v kontraste s prírodným bohatstvom, krajina, kde ľudia žijú prítomným okamihom bez veľkých plánov do budúcnosti. Je devätnásťkrát väčšia ako Slovensko a jej názov vznikol spojením začiatkov pomenovaní Tanganika a Zanzibar.

    Krajina Masajov so známym Kilimandžárom, národnými parkami Serengeti, Ngorongo, Katavi, Veľkou priekopovou prepadlinou, jazerami Tanganika či Viktóriino, obrovským množstvom zvierat, veľkými baobabmi či akáciami, chipsami mayaye (vyprážané hranolky s vajíčkom a štipľavou omáčkou), kašou ugali, prekrásnymi plážami Zanzibaru a ľuďmi, ktorým k šťastiu netreba veľa.

  • EXPERT geniality show

    EXPERT geniality show je celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov vybraných ročníkov základných a stredných škôl. Jej hlavným poslaním je vzbudzovať u žiakov hlbší záujem o rôzne oblasti ľudského poznania a motivovať ich k ďalšiemu vzdelávaniu, umožniť im súťažnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie, ale aj prispievať k vyhľadávaniu talentovaných žiakov. 

    V kategórii EXPERT 5 a EXPERT 6 si súťažiaci témy nevyberajú, odpovedajú na otázky v dvoch témach: 

    1.Ako funguje svet, ktorá zahŕňa geografiu, biológiu, prírodovedu, matematiku, informatiku a dopravnú výchovua 2.Päť jazykov kultúry, kam patrí slovenský jazyk, anglický jazyk, dejepis, výtvarná výchova a hudobná výchova. 

    Súťažiaci vyšších vekových kategórií si vyberajú dve spomedzi šiestich ponúknutých tém: 

    1.Od Dunaja k Tatrám (Slovenské dejiny, umenie, šport, biológia, geografia, aktuality, slávni Slováci)

    2.Mozgolamy (logické hádanky, postupnosti, zaujímavé slovné úlohy, kombinačné, pojmové myslenie)

    3.Svetobežník (fyzická geografia, humánna geografia)

    4.Tajomstvá prírody (biológia, fyzika, astronómia, chémia)

    5.Do you speak English? (čítanie, bežné výrazy, gramatika, reálie)6.Góly, body, sekundy(história a druhy športu, rekordy, olympionizmus, športovci, fyziológia tela športovcov, strava)

    V tomto ročníku sa do súťaže zapojilo 13 392 žiakov zo 767 škôl z celého Slovenska.

    Titul EXPERT (t.j. žiak, ktorý sa vo svojej kategórii v niektorej téme umiestnil v prvej štvrtine rebríčka) z našej školy získali títo žiaci:

    EXPERT 5 - Ján Koniar (5.B)

    EXPERT 7 - Kristína Frkáňová, Katarína Šichtová, Jakub Turček, Elizabeth Gápová (všetci 7.A)

    EXPERT 8 - Lenka Koniarová, Matej Sňahničan, Eva Miškolciová (všetci 8.A), Erika Cincíková, Andrej Thomka (obaja 8.B)

    EXPERT 9 - Samuel Matejík, Adam Köteleš (obaja 9.A)

    Titul TOP EXPERT (t.j. žiak, ktorý sa vo svojej kategórii umiestnil v prvej štvrtine v celkovom poradí) získali:

    TOP EXPERT 5 - Filip Zoľák (5.B)

    TOP EXPERT 6 - Michal Vojtko, Michal Mojžiš, Janka Hanakovičová (všetci 6.A), Juliana Sukeľová (6.B)

    TOP EXPERT 7 - Matúš Maťovčík, Barbora Rusnáková ( obaja 7.B)

    TOP EXPERT 8 - Magdaléna Klimeková, Simona Medlová, Adam Cigánik, Anna Sýkorová, Lujza Frátriková, Adriana Šichtová (všetci 8.B)

    TOP EXPERT 9 - Eva Repková, Alžbeta Mojžišová (9.A), Sára Spišiaková, Jakub Olejár, Michaela Kapustová, Ján Brincka ( všetci 9.B)

    Najlepším TOP EXPERTOM z našej školy bola Magdaléna Klimeková, ktorá sa v téme Svetobežník umiestnila na 8.mieste, v téme Do you speak English na 19.mieste a celkovo na 9.mieste z 1 934 z celého Slovenska.

    Najlepšou triedou našej školy bola 8.B, kde až šesť žiakov získalo titul TOP EXPERT. 

    Všetkým blahoželáme a tešíme sa z týchto talentovaných detí. Zároveň veríme, že sa stanú inšpiráciou pre ostatných spolužiakov.

  • Riaditeľské voľno žiakov 5. – 8. ročníka ZŠ

    Riaditeľka KZŠ s MŠ A. Bernoláka v Martine v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) § 150, ods. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z., o podrobnostiach a organizácií školského roka na ZŠ 

    udeľuje

    dňa 20. marca 2024

    riaditeľské voľno

    žiakom 5. – 8. ročníka ZŠ

    z dôvodu plynulého zabezpečenia

    Testovania 9 - 2024.

     

    Zároveň oznamujem, že výchovno-vzdelávací proces v 1. – 4. ročníku a v ŠKD bude prebiehať v plnom rozsahu podľa rozvrhu.

    Mgr. Danka Kubičková, riaditeľka školy

  • Projekt “Tréneri v škole”

    Tréneri v škole je program zameraný na skvalitnenie a zatraktívnenie hodín Telesnej a športovej výchovy zážitkovým spôsobom výučby, budovaní pozitívneho vzťahu k športu a prehĺbenie záujmu detí o šport a zároveň aj rozvíjanie ich všestrannej pohybovej gramotnosti na prvom stupni základných škôl.

    Program je tiež zameraný na aktívne zapojenie športových odborníkov - trénerov, na hodinách Telesnej a športovej výchovy v 1. a 2. ročníku ZŠ. Deti sa zoznamujú s viacerými športami a ich športovým náčiním hravou formou, s cieľom prehĺbiť ich záujem o rôzne pohybové aktivity. 

    Program zapája kvalifikovaných, vyškolených trénerov spoločne so zodpovedajúcimi pedagógmi do vyučovacieho procesu hodín Telesnej a športovej výchovy. Žiaci sa zoznamujú s viacerými druhmi športovo-pohybových aktivít a športovým náčiním jednotlivých športov, pôsobením rôznych trénerov z rôznych druhov športu v školách. Zároveň je kladený dôraz na hravú formu výučby a zapájanie čo najväčšieho počtu žiakov.

    Dlhodobým cieľom v rámci projektu je pozitívne vplývanie na súčasný stav zdravia u detí.

    - hav -

  • Na návšteve u saleziánov...

    "Nohami kráčajte po zemi, ale srdcom buďte v nebi."

    "Pretrp všetko, len nerozbi lásku."

    "Kričte, skáčte, len nehrešte."

     (Giovanni Melchior Bosco)

     

    Ján Bosco, ľudovo nazývaný don Bosco (don je talianske označenie pre kňaza) sa narodil v chudobnej roľníckej rodine na severe Talianska. Keď mal 25 rokov, stal sa kňazom a svoju kňazskú činnosť začal v talianskom Turíne. Venoval sa výchove chudobných a opustených chlapcov, ktorí nemali kde bývať a mali nízke vzdelanie. Celý svoj život venoval tomu, aby pomohol týmto „uličníkom“ stať sa čestnými občanmi a dobrými kresťanmi.

    Založil pre nich miesto nazývané oratórium, kde sa mohli zhromažďovať a nazývať ho svojím domovom. Poskytol im tak rodinné prostredie, dielne a triedy na výučbu remesla, ale predovšetkým ich mal rád. Veril, že výchova je „záležitosťou srdca“ a deti musia byť nielen milované, ale aj vedieť, že sú milované.

    Je zakladateľom rehole saleziánov a Dcér Panny Márie Pomocnice. Ich povolaním je žiť s mladými a pre mladých, sprevádzať, vychovávať a inšpirovať ich na ceste k životu, ktorý stojí za to. 

    Sv. don Bosco je ročníkovým patrónom žiakov 8.A a 8.B. Hoci svoj sviatok zvyčajne slávi 31.januára, ôsmaci hodovali 8.marca... veď na dobré sa oplatí počkať. 

    Návšteva saleziánov v Žiline, ich oratória a prehliadka Strednej odbornej školy sv.Jozefa Robotníka bol pre všetkých zúčastnených požehnaným časom, pre žiakov možno aj inšpiráciou pre voľbu povolania a pre pána dekana Geru to bol aj návrat do rodnej farnosti.

    Na tejto návšteve nám bolo veľmi príjemne, cítili sme sa všetci vítaní a prijatí.

    Ďakujeme našim duchovným sprievodcom, pánovi kaplánovi Kadašovi a pánovi dekanovi Gerovi, vďaka ktorým sme tam mohli byť.

  • Dopravná výchova

    Žiaci základných škôl každoročne absolvujú dopravnú výchovu, prostredníctvom ktorej získajú základné vedomosti a zručnosti potrebné pre bezpečné správanie sa v cestnej premávke. V piatom ročníku sa oboznámia s dopravnými značkami a križovatkami. Ako šiestaci riešia praktické úlohy vyplývajúce z dopravnej situácie a prácou v skupinách si zopakujú vedomostí z oblastí chodec a cyklista. Zapoja sa tým aj do súťaže O pohár detského dopravného ihriska pre 6. ročník.                                                                                                                -bel-

  • Lyžiarsky výcvik detí 1.ročníka

    Lyžovanie má v školskej telesnej výchove dlhoročnú tradíciu. Svojím obsahom spĺňa požiadavky, ktoré si vyžaduje dnešná moderná telesná výchova. 
    Lyžiarske kurzy patria k obľúbeným športovým aktivitám žiakov, na ktorých okrem praktických poznatkov z lyžovania, získavajú aj vzťah k prírode.
    Naši prváčikovia absolvovali tento rok lyžiarsky výcvik opäť v modernom lyžiarskom stredisku Kubínska v nadmorskej výške 720 až 1390 m.n.m. Veľkou výhodou Kubínskej hole je južná strana zjazdových svahov a samotné umiestnenie Oravskej Magury, ktorá poskytuje nádherný výhľad na celú Oravu, Nízke aj Západné Tatry, protiľahlé Chočské vrchy, Malú i Veľkú Fatru.

    Napriek tohtoročným snehovým podmienkam môžeme s istotou povedať, že sa všetky deti naučili základy lyžovania - dokonca aj v náročnejších lyžiarskych podmienkach, nadobudli nové skúsenosti, upevnili priateľstvá a zažili množstvo zážitkov. 
    V piaty deň lyžiarskeho výcviku 21 detí 1.ročníka spoločne zlyžovalo Kubínsku hoľu z nadmorskej výšky 1390 metrov.

    -hav-

  • Pozvánka na Literárno-hudobné pásmo o živote blahoslavenej sestry Zdenky, ktorej je zasvätená naša školská kaplnka

  • Február  2024
    1. 3. 2024

    Čo sme v našej škole zažili v mesiaci február, si môžete pozrieť v novom čísle Bernolácky mesačník.

    Bernolácky mesačník február.pdf

  • Tešíme sa a ďakujeme!

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScRozvrhy boli aktualizované
strana:

Novinky

Kontakt

  • Katolícka základná škola s materskou školou Antona Bernoláka v Martine
    Ul. S. Tomášika 1

  • KZŠ
    sekretariát RŠ +421 911 964 929

    1. stupeň +421 911 964 933

    MŠ 043/4304 710

    CVČ 043/4304 711

    Šp. pedagóg +421 948 496 120

    Šk. psychológ +421 905 851 963

    Školská jedáleň +421 940 748 268

    e-mail - skolskajedalen@bernolaka.sk

Fotogaléria